Rouwmassage

Massage en lichaamswerk kunnen veel betekenen bij rouw. Juist ook aan het begin, wanneer de rouw nog zo rauw is, de woorden er nog niet echt zijn en je aan het bekomen bent van de schrik. Massage kan daarbij ondersteunen. Om stil te staan bij wat je voelt, ook al is dat soms heel pijnlijk. Of misschien kan je niet zo goed bij je gevoel. Ook om je gekoesterd te voelen door aandachtige, liefdevolle aanraking.


Rouwmassage: Het verlies van een dierbare kan intense pijn, verdriet, stress en zelfs fysieke spanning veroorzaken. Met een rouwmassage probeer ik deze gevoelens te verlichten, een veilige ruimte te bieden voor expressie en te helpen bij het verlichten van fysieke spanning. Ik geef hiermee een fysieke en emotionele ondersteuning aan jou in de rouw.

Emotionele ondersteuning: Rouwmassage richt zich niet alleen op de fysieke aspecten, maar ook op de emotionele behoeften van jou als rouwende persoon. Door aanraking en massage kunnen de therapeut en de cliënt een diepe verbinding aangaan die jou in staat stelt om zich gehoord, begrepen en getroost te voelen.

Ontspanning en vermindering van stress: Rouw kan een aanzienlijke hoeveelheid stress en spanning veroorzaken in het lichaam. Rouwmassage kan hierin helpen om de spieren te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en het zenuwstelsel tot rust te brengen. Dit draagt bij aan een gevoel van welzijn en kan jou helpen om beter om te gaan met de stressvolle emoties die gepaard gaan met het rouwproces waar je je in bevind.

Aanraking als helende kracht: Aanraking is een krachtige vorm van communicatie die troost kan bieden. Tijdens de rouwmassage worden de aanrakingstechnieken toegepast om geruststelling, warmte en veiligheid over te brengen. Deze aanraking kan het gevoel van isolement en warrig gevoel verminderen dat vaak gepaard gaat met rouw.

Rouwmassage versus reguliere massage: Rouwmassage verschilt van reguliere ontspanningsmassage omdat het is afgestemd op de specifieke behoeften van jou als rouwende persoon. Als verpleegkundig therapeut heb ik training/cursussen gevolgd en ervaring in het omgaan met rouw en het bieden van emotionele ondersteuning.

Respect voor grenzen en emoties: Een essentieel aspect van rouwmassage is het respecteren van de grenzen van jou als rouwende persoon. Sommige mensen kunnen tijdens het rouwproces gevoelig zijn voor aanraking, terwijl anderen er juist behoefte aan hebben. Het is belangrijk dat je de ruimte krijgt om je emoties te kunnen uiten en je jezelf nooit opgedrongen voelt om iets te doen waar je je niet comfortabel bij voelt.

Integratie met andere therapieën: Rouwmassage kan effectief zijn als aanvulling op andere vormen van rouwtherapie, zoals praattherapie, groepsondersteuning, rouwcirkels of creatieve therapie. De combinatie van verschillende benaderingen kan een holistisch en genezend pad bieden voor jou als rouwende persoon.