Natuurgeneeskundige Therapie

Wat is natuurgeneeskundige therapie eigenlijk? Deze therapie richt zich op holistisch behandelingen. De therapie baseert zich op het feit dat er een interactie bestaat tussen lichaam en geest. Lichamelijke klachten kunnen laten zien dat de geest in disbalans is en andersom zijn geestelijke klachten weer te koppelen aan het lichaam.

 

Met een holistische behandeling vraag je aan jezelf om met je volle aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu en zonder oordeel te ervaren. Op deze wijze ontdek je jouw essentie. Je komt immers in contact met de aspecten die jouw klachten en vraagstukken doen ontstaan en in stand houden. Denk aan emoties, gevoelens en onverwerkte ervaringen. Door te leren luisteren naar de signalen van je lichaam en ECHT contact te maken met je gevoel, komt er ruimte voor nieuwe inzichten.

De holistische behandeling stimuleert het zelf-herstellend vermogen van het lichaam en leidt samen met de optredende bewustwording en inzichten tot heling, ontwikkeling en innerlijke groei.

Natuurgeneeskundig (holistisch) therapeut

Als therapeut ga ik er vanuit dat alles met elkaar in verbinding staat. Ik kijk naar de mens vanuit de vijf verschillende niveaus: fysiek (lichaam), mentaal (gedachtes, patronen en overtuigingen), emotioneel (emoties), energetisch (bijv. chakraleer, energieveld, prikkels) en spiritueel (dieper liggende betekenis). Holistisch betekent letterlijk allesomvattend of geheel. Als (holistisch) therapeut is er minder focus op de klacht zelf; de aandacht ligt meer op de oorzaak van de klacht. En hoe hier mee verder te kunnen vanuit het heden naar de toekomst.

 

Ben jij toe aan een innerlijke reis?

Ben je toe aan een innerlijke reis? Sta je op het punt dat het je zelf niet meer lukt om verder te komen? Wil je graag ontdekken wat er speelt bij je? Je overtuigingen heroverwegen? Oude pijn omarmen en er kracht uit halen? Gun jij jezelf een proces van innerlijke groei en meer bewustzijn? Ik ondersteun je graag in dit proces.

 

Deze methode van kijken zorgt voor een diepe reflectie bij jezelf, zelfonderzoek en bewustwording van wat er is. Vanuit spiritueel oogpunt is het interessant om dieper in te gaan op de oorzaak van de klacht. Iedereen draagt een rugzak met stukken pijn en verdriet, waar ligt bij jou de oorzaak van deze last?


Holistisch energetische behandeling

Holisme stamt af van het Griekse woord holon, dit betekent heel / alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar in verbinding is. Een visie die in deze tijd steeds bekender wordt. In de holistische visie beschouwen we de mens als één geheel. Alle gevoelens, emoties, gedachten en verlangens zijn met elkaar verbonden. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze vormen samen een balans. Als op het ene niveau iets gebeurt dan heeft dat onmiddellijk effect op het andere niveau. Het lichaam is de graadmeter van onszelf, van hoe we ons voelen en hoe we denken. Als de graadmeter van balans niet meer in evenwicht is, dan zal het lichaam een signaal afgeven. Vaak al veel eerder dan wij ons realiseren. Je krijgt dan een klacht. De kunst is om de klacht te verbinden met de realiteit. En weet, het lichaam liegt nooit!

Bewustwording is een genezingsproces. Alles moet na een disbalans weer in balans komen om je weer lekker in je vel te voelen. Maar je moet je wel bewust zijn van je disbalans. Je kunt jezelf de vraag stellen waar jouw disbalans vandaan komt. Is de klacht ook de daadwerkelijke oorzaak of zit er nog een ander niveau achter die het d=signaal afgeeft.

 

Vaak is dit lastig te achterhalen. Wij mensen zijn geneigd om alleen naar de klacht te kijken die er op dat moment is. En niet naar de achterliggende klacht, naar de werkelijke oorzaak. Binnen de holistische visie wordt een klacht, symptoom of ongemak, gezien als een door het lichaam gegeven signaal van een verstoorde balans.

 

In het behandelen van mensen vanuit deze visie heb ik niet de intentie het signaal zo snel mogelijk weg te werken, maar de wens om die mensen te kunnen behandelen naar bewustwording en inzicht. Dat een klacht vaak niet op zich zelf staat, maar dat er vaak een achterliggende klacht/oorzaak aanwezig is.