Fibromyalgie

Gepubliceerd op 21 juni 2023 om 17:48

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Fibromyalgie veroorzaakt onder andere pijn, stijfheid en vermoeidheid die chronisch zijn.

Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen. En er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen. Wel kunnen de klachten verminderen met pijnstillers, beweging en rust in afwisseling met elkaar.

 

Massage kan echter ook een bijdrage leveren aan het verminderen van de pijn, het creëren van een betere balans en een stimulans op het zelf-herstellend vermogen van het lichaam. Massage heeft effect op de totale mens en het algehele welzijn en maakt vaak een wezenlijk verschil.

 

De invloeden van deze massage zijn:

 • verbeterde doorbloeding
 • verbeterde toe- en afvoer van de verschillende weefselvloeistoffen
 • verhoging van de doorlaatbaarheid van de bloedvaten
 • verbeterde stofwisseling
 • verbeterde spierfunctie
 • algemene verbetering van het welbevinden
 • invloed op het krachtgevoel
 • invloed op vermoeidheid
 • invloed van de verdieping van de ademhaling
 • invloed op de slaapbevordering
 • invloed op de stemming en psyche

 

De spieren en het bindweefsel worden opgerekt en soepel gemaakt. Met deze massage wordt er druk van de spieren afgehaald, waardoor klachten kunnen verminderen. Door de pijn die de meeste mensen hebben, verkrampen als het ware de spieren, waardoor afvalstoffen zich ophopen en niet kunnen wegstromen. Door de druk er vanaf te halen kan er meer zuurstof door de spieren heen en zullen afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

 

Er zijn veel mensen die baat hebben bij deze massage en voelen ook inderdaad verlichting van de klachten. Het is echter niet zo dat dit na 1 massage al te merken is. De massages hebben namelijk een opbouwend effect. In het begin, als iemand dit aan kan, is 1 x per week een massage een must om dit effect te kunnen krijgen. Als het gewenste effect er is, kan de massage afgebouwd worden naar bijvoorbeeld 2 keer per maand. De eerste en wellicht ook de tweede keer kan de massage minder prettig aanvoelen, daarna zal het beter worden.

 

De Fibromyalgie massage is alleen gericht op verlichten / verminderen van de pijnklachten. Het zal Fibromyalgie niet genezen. Door de massage wordt er endorfine aangemaakt en dit stofje zorgt ervoor dat je minder pijn ervaart. Het stofje serotonine dat aangemaakt wordt met de massage geeft je een blij gevoel.

 

Al met al toch heel wat redenen om je te laten masseren met het uitzicht op een langer termijn effect. Pijn kan namelijk je hele dag bepalen en met deze massage help jij je lichaam beter te ontspannen. Dit komt dan weer ten goede van je ademhaling, je kracht, betere nachtrust en vooral niet te vergeten je stemming.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.