Wat is Creatieve Therapie

Een therapie die op creatieve wijze wordt ingezet. Vanuit Holistic Flow houden we ons vooral bezig met tekenen. Maar Creatieve Therapie houdt veel meer in dan "alleen maar" tekenen. Deze therapie kan ook inhouden dat het veel beter bij jou past om je gevoelens of de dingen waar je tegen aan loopt te verwoorden in een kleimoment, of een andere vorm van creativiteit. Meer informatie hierover is binnenkort te lezen hier op de website.

 

Hoe kan je met creatieve technieken helend werken en wat doet het met je?

Creativiteit verbaast, ontspant, verwondert, werkt verbindend met anderen, het kan ontladen, verbinding zoeken in jezelf, analyseren en structureren, het verbetert de fijne motoriek, het concentreert je op je zintuigen, leert je voelen, geeft ruimte om je te uiten, kan dienen als symbool en metafoor, vermindert stress, stimuleert de sociale intelligentie, toetst prikkels van de buitenwereld aan wat je weet, kent en voelt, het leert je waar te nemen en te visualiseren en ten slotte verandert het je.


Maar eerst een stukje over "tekenen met een visie".

 

Hoe zagen jouw tekeningen er vroeger uit? Of hoe zien ze er tegenwoordig uit?


Met potlood en papier creëer jij je beste creaties. En het mooie is, je hoeft er niet voor te kunnen tekenen!


Als kind zul je ongetwijfeld, ik in ieder geval wel, veel getekend hebben zonder er bij na te denken of het wel of niet goed zou zijn.

Heerlijk kleuren buiten de lijntjes en niemand die er iets van zei.


Naarmate we volwassen worden, moet alles ineens binnen de lijntjes zitten. Anders is het niet netjes, niet geordend, of ben je te slordig.


Wanneer is dit beeld toch veranderd? Hoe was jij als kind met potlood en papier?

Heb je veel getekend? Maakte je alleen maar poppetjes? Of juist veel rondjes, veel gekleurde strepen?
Sta je er nog wel eens bij stil hoe het was om te tekenen? Zo heerlijk onbezonnen?


Ben je altijd blijven tekenen of ben je er mee gestopt? En wanneer ben je dan gestopt en waarom?
Wat deed tekenen voor jou? Hoe voelde jij je er bij?

Zo veel vragen waar je eigenlijk helemaal niet bij stil staat.Voor mij was tekenen altijd een grote hobby. Ik tekende veel en vaak. Het was ook een uitlaatklep voor mij.

Vooral alleen met een tekenpotlood in verschillende schrijf/teken diktes, Oost-Indische inkt en houtskool. Kleuren zaten er niet bij mij niet veel in.

 

En wat tekende ik dan? Heel verschillend eigenlijk. Op school waren het vooral de tekeningen waar je een opdracht voor kreeg.En wat ik vooral getekend heb zijn hoofden van niet-bestaande mensen. Of alleen een omtrek hiervan.En dan vooral inderdaad weer met alleen een potlood en geen kleur. Vooral leren tekenen en kleurlijnen gebruiken in zwart, grijs en wit. Boerderijen waren ook erg leuk om te tekenen, maar dan juist weer met Oost-Indische inkt.

Op een gegeven moment was ik gestopt met tekenen. Een andere periode, andere keuzes, druk met leren en studeren waardoor de tekenpotloden verdwenen naar de achtergrond. De uitlaatklep was even niet meer nodig, voldeed even niet meer in mijn dagelijkse routine.

Sinds enige tijd heb ik het tekenen weer opgepakt, maar dan in de vorm van de mandala's. Zo ontzettend fijn en mooi om die te tekenen. Een symbool voor oneindigheid, een cirkel zonder begin en zonder eind. Een transformatie van eindeloosheid, want niemand blijft altijd hetzelfde. En er zijn zoveel verschillende mogelijkheden hiermee die je kunt toepassen: "ONEINDIG".

En waarom de olifant? Die staat voor moed, kracht en liefde.


Heb jij al eens geprobeerd een mandala te tekenen?
En wil jij dit ook proberen? Of een ander soort tekening?

Er zijn inmiddels 2 trajecten waarmee je op een Creatieve manier aan de gang kunt.

 • De 13 Kosmische Chakra's (traject is momenteel in update)
 • De Mandala FLOW (traject is momenteel in update)

Zoals je kunt lezen komt er heel wat moois op ons tekenpad.

Wordt dit ook jouw tekenpad? Teken je gezellig mee?

Kijk hieronder naar de verschillende Creatieve Teken mogelijkheden.

Mandala FLOW

Tekenen met een holistische invalshoek. Ooit van gehoord? Want hoe kun je het holisme nu vertalen naar je papier.

Je verhaal opschrijven is iets wat veel meer bekend is. Pak je pen en schrift en schrijf je visie op, je intenties, je irritaties, je verleden of je toekomst.

 

Maar als je nu eens in plaats van een pen een potlood pakt en een tekenvel? Welk verschil zou dat maken voor jou? En geloof me, je hoeft echt niet te kunnen tekenen! Als je een potlood vast kunt houden, dan kun je ook tekenen.

Als je een leeuwin tekent, krijg je je brul instinct! Zo van , “IK KAN DAT! Kom maar op!” Wanneer je een hart tekent, versterk je je eigenliefde en medeleven. Wanneer je een spiraal tekent, vind je het makkelijker om met de stroom mee te gaan. En als je duidelijkheid wilt, teken dan een pijl. Als je een zelfreiniging wenst om te verduidelijken en te verlichten, teken dan een lotusbloem.

De mandala bijvoorbeeld is één van de oudste en meest heilige meditatieve symbolen. Terwijl je je mandala tekent, zul je je ware centrum herontdekken. Als je ogen rond en rond cirkelen langs de randen van de mandala, synchroniseer je ook allebei de hersenhelften.

Teken een mandala als je jezelf naar het heden wil brengen. Als je je energie op één lijn wil brengen met je ware centrum. Je mandala zal zich ontpoppen als een levenslijn met gebeurtenissen uit je leven.

 

Als een spinnenweb vangt een tekening jouw talloze ervaringen, gedachten, ideeën en overtuigingen in een verenigd stuk en elk klein onderdeel ondersteunt het geheel. En iedere tekening die je maakt is als een kleine druppel op de oppervlakte van de kalme of onrustige oceaan die in je kern zit.

 

Je krijgt een AHA-moment als je je innerlijke kind de vrijheid geeft om zich te uiten. Terwijl je je geest bevrijd en je volledig verbind met de dromen die jij wil manifesteren.

Meer weten? Er worden regelmatig workshops gepland. Als je hier van op de hoogte wil blijven, kun je de website in de gaten houden of je meld je aan voor de nieuwsbrief.

Tekenen geeft je energie

 • Het laat je anders naar dingen kijken
 • Het geeft je inzichten
 • Prikkelt je intuïtie
 • Het versterkt je wilskracht
 • Het versterkt je daadkracht
 • Leert je te genieten en te ontvangen
 • Het helpt je om los te laten
 • Het geeft je rust
 • Tekenen is een innerlijk proces
 • Dus waarom zou je niet gaan tekenen?

Wat is een mandala

De mandala, in het Sanskriet (oud-Indische taal) wil dat ‘cirkel’ of ‘centrum’ zeggen. Het is een term die te herleiden is naar het Tibetaans boeddhisme en de Tibetaanse kunst. Zelf hou ik liever op "magische cirkel". De cirkel staat namelijk voor oneindigheid van het leven. Een grens van jou kunnen en veiligheid. Binnen de cirkel zit namelijk jouw comfortzone.

 

Het tekenen van een Mandala is niet alleen rustgevend, maar kan ook inzicht in jezelf of een situatie bieden. Het is een creatief proces, waarin het onderbewustzijn wordt aangesproken.

Met het tekenen van een Mandala, kun je het effect vergroten door voorafgaand te mediteren over het onderwerp of thema wat je wil gebruiken in je Mandala. Je bent dan meer met jezelf in verbinding.

Je kunt kiezen voor een intuïtieve manier van tekenen of voor een bewust plan. Kleuren, figuren en verbindingen creëren zich vanzelf zonder thema. Je Mandala "ontstaat". Je gebruikt hierbij je linker hersenhelft.

Kies je er voor om met een plan een Mandala te gaan tekenen, dan gebruik je je rechter hersenhelft. Je maakt dan identieke en symmetrische patronen en figuren. En deze figuren hebben weer een rustgevend effect op je linker hersenhelft.

Maar meestal worden beide hersenhelften gebruikt.

 

Met welk doel zou je gaan tekenen

Met je potlood kun je situaties gaan uitbeelden, je gedachten verzetten, je geest de vrijheid te geven om te doen wat er op dat moment naar boven komt.

 

Maar deze manier van tekenen is ook heel goed in te zetten als therapie. Ben je slechte prater? Of vind je dat je al genoeg hebt gepraat? Geen zin meer om daar weer opnieuw mee te beginnen? Het gevoel hebben dat al dat gepraat niet veel uithaalt?

Dan is dit DE manier voor jou om met je verwerkingsproces bezig te zijn, ongeacht wat je hulpvraag ook is.

"De redenen om holistisch te gaan tekenen
en de effecten die je er mee kunt bereiken,
die zijn echt overweldigend groot!"

Hieronder een kleine opsomming daarvan om er een beter beeld bij te krijgen.

 • Tevreden zijn met jezelf
 • Harmonie en balans in omgang met anderen
 • Conflicten opruimen
 • Je levensmotivatie neerzetten
 • Jouw persoonlijke doel
 • Creativiteit
 • Actie en motivatie
 • In je FLOW komen
 • Je geluk grijpen
 • Kansen zien en benutten
 • Transformatie
 • Je gevoelens in beeld brengen
 • Je intentie neerzetten
 • Je innerlijke kind vrijheid geven
 • Doelen bereiken
 • Patronen doorbreken
 • Situaties letterlijk afronden
 • Persoonlijke groei
 • Je mantra vastleggen
 • Oneindig
 • Gezondheid
 • Je aura reinigen
 • Vrijheid creëren
 • Je chakra’s in balans brengen

 

Zoals je ziet, ik kan nog wel even doorgaan welke effecten je kunt bereiken met potlood en papier. Echt hoor! Razend enthousiast word ik hiervan!

 

En je creëert deze ervaring symbolisch en energetisch. In het hier en nu, in je fysieke wereld op papier, begin je door éénvoudigweg aan het begin van je tekening je intentie te uiten. En je gekozen intentie het stuur, het wiel te laten zijn van jouw creatieve aandacht. En terwijl je het symbolisch in de realiteit creëert, stem je je af op je vermogen om de volledige expressie ervan in je leven te magnetiseren.

 

Moet je kunnen tekenen? Nee hoor! Iedereen heeft aanleg om te tekenen. Iedereen kan rondjes, strepen en vierkantjes tekenen. We kunnen allemaal een stift pakken en stipjes zetten. Heb je wel eens gedachteloos op een papier zitten krabbelen terwijl je aan de telefoon zat? Ongetwijfeld! Giet deze krabbeltjes in een mooi jasje en je hebt een tekening.