Kuitkramp

Gepubliceerd op 18 april 2022 om 10:20

Holistische visie op kuitkramp

Geschreven door Marianne van Leeuwen

 

AAUUWW!! Je kent het misschien wel. Je ligt lekker te slapen of in de ruststand op de bank en ja hoor, daar komt ie! KRAMP in je kuit. En dat kan toch echt heel zeer doen. Je rekt, je strekt, je buigt je voeten van je af en naar je toe. Soms helpt dit gelijk en soms lijkt er geen einde aan te komen.

 

Bij kuitkrampen trekken de spieren zich plotseling samen. Dit kan een aantal seconden duren of een aantal minuten.

 

Maar wat kan de oorzaak van kuitkramp?

  • Heb je te veel gesport en/of te weinig water gedronken?
  • Heb je vitamines of mineralen tekort?
  • Heb je je spieren overbelast?
  • Of misschien gebruik je medicijnen die dit kunnen veroorzaken?

Heb je dit alles al voorbij laten komen als mogelijke oorzaak? Heb je je voeding, je supplementen en je rustmomenten er al op aangepast? Maar heeft het tot nog toe niet veel of niks geholpen?

 

Dan gaan we het nu eens van een andere kant bekijken. Vanuit de holistische kant.

Wat zegt kuitkramp over jou als mens, welke boodschap geeft het lichaam aan jou?

De oorzaak

Nerveuze spanning.

 

Geest en lichaam scheiden zich als het ware een beetje, omdat jij je hoofd te veel met zorgwekkende gedachten opzadelt. Je piekert, je denkt heel veel na, je bent angstig. “Wat gaat er nu gebeuren?” Je wilt alles al van tevoren weten hoe iets zal verlopen, om alleen al je denkvermogen en je angsten te minderen.

 

Je zoekt ergens steun, maar je vind er geen. Je moet het allemaal zelf opknappen. Althans, dat is wat je denkt. Je krampt angstig samen, nerveus zoekend naar een oplossing voor je vragen, je verdriet en je onzekerheid. Je zet je schrap, je verdedigt jezelf op krampachtige wijze. Je zoekt met je gedachten en je “klauwt” je als het ware vast aan bepaalde gedachten.

Je beeld je misschien van alles in; waardoor je jezelf pijn doet en een soepele doorstroming van energie in je lichaam, in je spieren, blokkeert.

Je bent in je hoofd druk aan het plannen en aan het regelen. Er niet helemaal zeker van zijn dat het je gaat lukken. Een angstige gespannenheid, waarbij je geest zodanig concentreert op bepaalde zorgen, dat hij “te los” komt te staan van je lichaam.

Een kramp roept je ten volle weer in jezelf.

De oplossing

Kom tot volledige ontspanning; vertrouw en laat je gedachten los.

 

Los die stoom op die in je hoofd. En geef jezelf een boost van zelfvertrouwen en rust. Laat je door niets en niemand opjagen en voel je gesteund door jezelf.

 

Alles in je leven verloopt zoals het moet, zoals dit het beste voor je is, ook al voelt dit vaak niet zo. Pin je niet vast aan prestatiedrang en uiterlijke waarden. Wees soepel naar jezelf toe en voel hoe bewustzijnsklachten je lichaam voeden, wanneer jij met je gedachten hier-en-nu aanwezig bent. Zorg dat je hoofd niet in gespannenheid blijft. Kijk niet weg, maar kijk naar jezelf. Zorg dat geest en lichaam weer één worden. Loop niet weg!

 

== Durf jij verder te lopen met hoofd en lichaam? ==

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.