Holistisch sporten: een manier van bewegen

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 10:42

Holistisch sporten: een manier van bewegen.

 

Flow Sport (holistisch sporten)

De kans is groot dat er geen lampje bij je begint te branden als het gaat om holistisch sporten. Want hoe pak je dit dan aan? Het is een manier van bewegen die van verschillende kanten wordt bekeken en uitgeoefend. Flow Sport brengt resultaat zowel van binnen als van  buiten, zichtbaar en onzichtbaar, voor inspanning en ontspanning, voor lichaam en geest.  En je kunt jezelf niet alleen mentaal weer opladen, maar  ook energetisch en emotioneel. Voor het sociale aspect is een sporten in een groep een heerlijke stimulans. Hiermee kun je elkaar motiveren tot een volgend resultaat.

 

Een van de beste keuzes die we kunnen maken voor onze algehele gezondheid en welzijn is om actief te zijn! En door de principes van holistische gezondheid toe te passen, kunnen we ons richten op het versterken van ons hele zelf. Houd echter in gedachten dat geen enkel programma gericht op het lichaam of de geest de hele persoon kan behandelen. Holistisch sporten moet worden gezien als slechts een aspect van het nemen van een holistische benadering van je gezondheid, maar het is nog steeds een belangrijk stuk van de puzzel die jou zal helpen om jezelf te zien als onderdeel van je gemeenschap, de samenleving en de wereld.

 

Het holistisch bewegen of sporten is een nieuwe manier van bewegen. Het maakt het mogelijk om weer te spelen met bewegen, waardoor je je op verschillende vlakken weer beter gaat voelen. Het is een nieuwe manier om weer lichamelijke bewegingen te ontdekken. Een bewustwording van de mogelijkheden die je lichaam te bieden heeft.


In plaats van jezelf alleen te richten op het verliezen van gewicht, het verhogen van je aantal push ups of het versterken van je lichaam op welke wijze dan ook, legt holistisch sporten de focus op de hele persoon. En niet alleen dat, maar ook hoe je je beweegt tot jezelf en in je omgeving. Het is juist deze verbinding van je geest, je lichaam en je ziel die jou zal helpen om een maximaal welzijn te bereiken. Net zoals de focus op alle delen van jezelf zorgt voor een sterker geheel, zo is het ook met holistisch sporten.

 

Wat veel mensen kan verbazen over deze vorm van bewegen,  is dat het eigenlijk heel goed haalbaar is. Een holistische benadering van sporten maakt het mogelijk om zowel je geest, de ziel als het lichaam te conditioneren. En wanneer de geest geconditioneerd is, zul je de motiverende kracht en kennis bezitten om je conditie met enthousiasme, zelfvertrouwen en positieve energie te benaderen. Deze mentaliteit toont zich in het lichaam door je volledige potentieel open te stellen om je doelen niet alleen te bereiken, maar ook om ze te overtreffen.

 

Onze lichamen zijn ingewikkelde en gecompliceerde machines. Dit betekent dat geen enkel sportactiviteit jou voldoende kan helpen om je doelen te bereiken. Als er bijvoorbeeld maar één onderdeel wordt getraind, zoals spiergroei (hypertrofie), blijven de andere onderdelen onveranderd zoals flexibiliteit of kracht, zoals aanspannen, inspannen en ontspannen. Om je maximale potentieel te bereiken, moet je een heleboel verschillende stressoren naar je lichaam brengen. Dit is het basisidee achter het fysieke element van holistisch sporten: Holistisch sporten houdt rekening met het hele allesomvattende lichaam, niet alleen met delen ervan.

 

Het holistisch sporten combineert het beste van kracht, balans, mobiliteit en flexibiliteit tot een beweging die het lichaam voortdurend uitdaagt en je geest bezig houdt. Het beweegt met hoge en lage herhalingen, explosieve en langzame krachtbewegingen, stabiliserende kernbewegingen in combinatie met ademhalingsoefeningen.

 

Denk aan holistisch sporten als een manier om het beste te zijn wat je kunt zijn.  Je leert verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen niveau van sport en de keuzes die nodig zijn om te veranderen. 

 

Een sterke en gezonde geest creëert een sterk en gezond lichaam. Dit betekent dat je meer doet dan je lichaam uitdagen met traditionele trainingen. Het is tijd om jezelf uit te dagen op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau en daardoor beter te worden en je beter te voelen!

 

Holistisch sporten, of ook genoemd Flow Sport is dus een combinatie van kracht, flexibiliteit, balans en stabiliteit op holistisch gebied. De motivatie om te gaan sporten kun je ook zeer zeker vanuit een holistische visie zien. Heb je lichamelijke klachten met een mentale oorzaak? Met lichamelijke klachten ga je vaak (onbewust) een verkeerde lichaamshouding aannemen. Die verkeerde manier van beweging en houdingen ga je jezelf aanleren als zijnde dat het een gewoonte gaat worden, met als gevolg nóg meer klachten. Hierdoor zit er dan ook weer veel energie en emoties vast. Een verkeerde houding kost namelijk jouw lichaam heel veel energie, want die is heel hard aan het werk om een fysieke balans te vinden. Emoties komen dan om de hoek kijken, want hoe je ook je best doet, het lukt je niet om iets voor elkaar te krijgen. Met dan weer als gevolg dat je de motivatie opgeeft. Je gaat jezelf dan echt afvragen hoe dit kan. Het één sluit het ander niet uit. Kortom, met Flow Sport ga je niet alleen een sterker lichaam creëren, maar ook een sterkere geest.

 

Eén van de vormen van holistisch sporten kan worden uitgevoerd op basis van holistische stromingen: SLOW FLOW

  • Aardbewegingen
  • Luchtbewegingen
  • Waterbewegingen
  • Vuurbewegingen

 

Holisme is denken over het geheel. In het geval van gezondheid en fitness, is het hoe we denken over de hele persoon - met inbegrip van geest, lichaam en ziel.

 

Holistische gezondheid is gebaseerd op het idee dat in de natuur een geheel bestaat uit onderling afhankelijke delen. Neem bijvoorbeeld de aarde. Het is gemaakt van een combinatie van verschillende systemen zoals land, water, lucht en de planten en dieren die er wonen. Om te overleven moet elk systeem samenwerken en kan het niet worden gescheiden. Het wegnemen van lucht zou andere systemen vernietigen. Hetzelfde geldt als je een van de andere basissystemen die integreren om de hele planeet te vormen, verwijdert. 

 

Warme groet, Marianne

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.