Leren om de signalen van je lichaam te lezen

Gepubliceerd op 23 september 2020 om 13:13

Leren om de signalen van je lichaam te lezen


Wanneer je meer op je lichaam bent afgestemd, begin je de signalen van je lichaam veel beter te begrijpen en te lezen. Je lichaam weet wanneer het honger heeft en wanneer het verzadigd is. Je lichaam is de meest betrouwbare gids die je hebt als het gaat om voedsel.

 

We hebben de neiging om er een gewoonte van te maken om onze borden te vullen met voedsel zonder dat we ons realiseren of vragen wat het lichaam echt nodig heeft, en we vullen onze borden zonder dat we onze maag controleren hoeveel voedsel er nodig of gewenst is.

 

Probeer dit kleine experiment als je wilt.

“Sluit je ogen en stel je voor dat je gaat zitten voor een heerlijke maaltijd. Hoe weet je wanneer je genoeg eten hebt gehad? Je kunt niet op je ogen vertrouwen om je te helpen, dus je moet met je lichaam communiceren. Je zou het aan de maag moeten vragen of het genoeg heeft gehad. Je zou de subtiele signalen moeten lezen die het lichaam je geeft”.

 

Je geest en je lichaam vormen één geheel. Je kunt het ene niet hebben zonder het andere. Er zit kracht in het gewoon bewust zijn. Je lichaam communiceert op vele manieren met je. Het communiceert met je door je eetlust en je honger, door je energieniveaus en zelfs door je emotionele en fysieke reacties.

 

Het is belangrijk om comfortabeler te worden met de signalen die je lichaam jou stuurt. Een manier om dit te doen is om te oefenen met het scannen van je lichaam. Wanneer je je gestrest voelt of wanneer je honger hebt, kun je het lichaam scannen, daadwerkelijk ondergaan en de signalen van het lichaam leren lezen.

 

Wanneer je je gestrest voelt, heeft je lichaam de neiging om te reageren. Je schouders kunnen bijvoorbeeld gespannen zijn, je maag kan in de knoop zitten of je ademhaling kan oppervlakkig zijn. Je kunt ook een lichaamsscan gebruiken om te bepalen of je echt honger hebt of dat er een andere reden is waarom je naar voedsel reikt, buiten een normale maaltijd om.

 

Eetlust en honger zijn relatief eenvoudig te interpreteren. Als je bijvoorbeeld merkt dat je één of twee uur na een maaltijd honger krijgt, vertelt je lichaam je dat je vorige maaltijd niet voldoende was. Als je maaltijd niet genoeg voedingsstoffen bevatte, of geen gezonde balans van voedingsstoffen bevatte, kun je hunkeren naar snoep of koolhydraten of andere soorten overmatig verwerkt voedsel.

 

Je kunt ook het energieniveau van je lichaam controleren om te zien of je energie een gevolg is van het voedsel dat je hebt gegeten. Vraag jezelf af hoe jouw energie zich verhoudt tot je laatste maaltijd. Als je je energiek en verkwikt voelt, dan was je maaltijd waarschijnlijk een gezonde en voedzame maaltijd. Als je energie leeg en lethargisch aanvoelt na je laatste maaltijd, dan probeert het lichaam je te vertellen dat de maaltijd niet voldoende was of niet de juiste balans van voedingsstoffen bevatte.

 

Het controleren van je emotionele welzijn is ook een goede manier om te zien of het voedsel dat je hebt gegeten jou op een positieve of negatieve manier heeft beïnvloed.

 

Als je je na de maaltijd goed in balans voelt, bijgetankt en hersteld, dan heb je goed gegeten.

 

Eten moet je energie geven en verheffen, niet futloos en sloom maken. Als je een maaltijd eet en je voelt je traag, of je bent niet in staat om je aandacht ergens op te richten of vast te houden, dan communiceert je lichaam opnieuw dat het niet positief heeft gereageerd op je laatste maaltijd.

 

Laten we nu een ander experiment proberen.

“Sluit je ogen en begin op te merken hoe je lichaam voelt. Je kunt ervoor kiezen om een paar keer diep adem te halen om de energie op te ruimen.

 

Vraag jezelf nu af hoe je je voelt. Ben je tevreden? Voel je je onrustig? Heb je het warm of koud? Hoe voelen de handen aan? Je kunt vaak afstemmen op stress en andere kwalen door je op je lichaam af te stemmen. Je lichaam draagt stress en spanning in de gewrichten en spieren. Beweeg het hoofd in een cirkelvormige beweging en merk hoe goed het voelt. Breng nu de schouders omhoog en omlaag en voel hoe dat voelt”.

 

Je kunt zelfs je lichaam mentaal scannen en afstemmen op jouw lichaam. Begin bij het hoofd en werk je weg naar de voeten. Merk op of je ergens spanning of stress voelt. Voel hoe de lucht rond het lichaam beweegt en voel je energie. Merk op dat er gebieden zijn die pijn of stijfheid bevatten. Als je een gebied bereikt dat ongemakkelijk aanvoelt, ga dan een tijdje met je energie zitten totdat je het voelt verlichten. Vraag jezelf af hoe je je nu voelt. Voel je je gestrest of ontspannen? Gelukkig of verdrietig? Merk op hoe je emoties een direct effect hebben op je lichaam. Vraag je lichaam wat het van je nodig heeft om je beter of meer op je gemak te voelen. Als je een gebied tegenkomt dat strak of geconcentreerd aanvoelt, kun je in het gebied ademen en er genezende energie naartoe sturen. Je kunt het gebied zelfs zachtjes masseren en eventuele sensaties opmerken.

 

De lichaamsscan is een prachtig hulpmiddel dat je kunt gebruiken om een diagnose te stellen van gebieden die mogelijk meer aandacht nodig hebben en het kan worden gebruikt als een hulpmiddel om de honger te peilen.

 

De volgende keer dat je honger hebt en het is geen tijd voor een maaltijd, probeer dan de lichaamsscan en kijk of je kunt zien wat je lichaam nog meer nodig heeft naast voedsel.

 

Scan de maag en het spijsverteringskanaal om te zien of er iets nodig is. Honger is een fysieke reactie, dus als de maag daadwerkelijk gromt, dan moet je misschien een aantal gezonde opties zoals fruit of noten of een vezelrijke snack van een soort te voorzien.

 

Als je maag niet gromt, dan kun je je gewoon vervelen, angstig, gestrest of slechts beïnvloed worden door advertenties of marketing. Als je niet echt honger hebt, dan is het vullen van je lichaam met voedsel niet wat je nodig hebt. Probeer een wandeling te maken en wat frisse lucht te krijgen. Bel een vriend voor emotionele steun. Lees een boek of kijk naar een oude film, want dat kan heel ontspannend zijn. Met andere woorden, probeer jezelf af te leiden, zodat je niet zo gefocust bent op eten uit gewoonte.

 

Het leren lezen van de signalen van je lichaam kan je helpen om gezond te zijn, gezond te leven, gezond te eten, je gezond te voelen en gezond te denken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.