De libel

Gepubliceerd op 6 juni 2020 om 10:20

De libel

De libel is een dier dat door velen bijzondere krachten wordt toegedicht. Van Japan tot Zweden komt de libel voor in verhalen en tradities en bij de indianen op het Amerikaanse continent geldt ze als totem. Als totemdier staat de libel voor transformatie en de gave om je aan omstandigheden te kunnen aanpassen. Als de libel in je leven verschijnt, wordt van je gevraagd om na te denken over illusies en slechte gewoonten en om speelser in het leven te staan. De libel staat voor de diepere betekenis van het leven, dat wat onder de oppervlakte te vinden is.

Wat betekent de libel in andere werelddelen?

Indianen:
Voor de Native Americans is de libel een symbool voor geluk, snelheid en puurheid. De libel kondigt verandering aan. Bij de Dakota/Lakota staat de libel voor illusies en fata morgana’s omdat hun vleugels zo snel bewegen dat je ze niet kunt zien. De Lakota riepen de libel aan als ze hun vijand in de war wilden brengen. De Hopi indianen zien de libel als brenger van geluk, vruchtbaarheid en overvloed. Bij de Maya’s staat de libel voor de god van creativiteit, Ix Chel, alsmede de drager van de ziel van overleden voorouders.

 

Europa:
In Europa heeft de libel van origine niet zo’n goede naam. In Zweden werden ze gezien als instrument van de duivel om zielen te wegen, in het Engels werden ze in verband gebracht met het kwaad en pijn, bij de Roemenen, Spanjaarden en Denen komt ze in verhalen voor als paard van de duivel en in Portugal en Noorwegen worden ze ook wel ogenprikkers genoemd. In de Keltische traditie wordt de libel echter in verband gebracht met het feeënrijk, waarbij de libel als paard voor feeën zou dienen, of zelfs een vermomde fee zou zijn. In sommige verhalen worden zij in verband gebracht met de kracht om de waarheid te zien. Ze zouden magisch zijn en zich tussen verschillende dimensies kunnen bewegen.

 

China:
In de Chinese traditie wordt de libel gezien als een kind van de wind. Het staat voor speelsheid en verandering, maar ook voor geluk, welvaart en harmonie. Door haar naam (qingting), dat op het Chinese woord voor puur lijkt (qing), wordt de libel ook wel als symbool voor reinheid of zuiverheid gezien. Door zijn beweeglijkheid staat de libel voor Chinezen ook voor instabiliteit en zwakte. In Feng Shui, waar de libel een minder vaak gebruikt symbool is, wordt de libel gezien als brenger van geluk, nieuwe inzichten en een nieuwe start. Het is een symbool voor welvaart, kracht, verandering, wijsheid en vrede. De libel zou de ziel van de draak in de moderne wereld zijn en daarmee het drager van het ultieme geluk dat bij de draak hoort.

 

Japan:
In Japan staat de libel voor kracht, moed, licht en geluk. Het werd door de Samoerai gebruikt als symbool voor kracht, wendbaarheid en overwinning. De libel is een vermaard jager en zou zich nooit terugtrekken. Ze vliegen nooit achteruit. Volksgeloof dicteert dat de libel de ziel van een overledene voorouder is die is teruggekomen om zijn geliefden te bezoeken. Japan wordt zelf ook wel het eiland van de libel (Akitsushima) genoemd, door de vorm van het land die aan het dier doet denken.

Wat betekent de libel op andere vlakken?
Als de libel als totemdier in je leven verschijnt, sta je op het punt een transformatie door te maken. De libel verandert in zijn level van kleur en zo maakt ook ieder mens groei door. Je kunt een metamorfose doorgaan door anders naar jezelf te kijken en je leven anders in te gaan richten. Dit zal je ook dichter bij jezelf brengen.

 

Doordat de libel alle kanten op kan bewegen, staat ze voor de eindeloosheid van mogelijkheden in het leven. Het totemdier libel vraagt je om niet in beperkingen te denken en te realiseren dat deze beperkingen soms door jezelf opgelegd worden. De vlucht van de libel staat voor vooruitgang, maar ook voor flexibiliteit. Omarm de luchtigheid van de libel, pas je aan aan omstandigheden en neem zaken niet te zwaar op.

 

De libel staat voor spirituele groei en het doorbreken van illusies. Niet alles is zoals het lijkt en zo kun je je afvragen of hoe jij je nu voordoet wel in lijn is met wie je echt bent of wil zijn. Misschien zijn er gewoontes die je moet doorbreken om jezelf te kunnen zijn. Gewoontes die je jezelf hebt opgelegd of die door omstandigheden ontstaan zijn. Emoties spelen een grote rol, zeker als het emoties zijn die je niet toelaat, of die gebaseerd zijn op gedachten die niet overeenkomen met de werkelijkheid. De libel biedt je een nieuw perspectief en de kracht om je leven van een afstandje te bekijken. Daarbij moedigt de libel je aan om je eigen kleuren te laten zien en je licht te laten stralen.Een libel is de kracht van het licht. De libel bewoont twee rijken: lucht en water en de invloed van beide elementen zal door libellenmensen worden gevoeld. De libel is de essentie van de winden van verandering, de boodschappen van wijsheid en verlichting; en de communicatie vanuit de elementaire wereld. Libel geneeskunde wenkt je om de delen van je gewoontes die veranderd moeten worden uit te oefenen. Roep de libel op om je door de nevelen van de illusie te leiden naar het pad van de transformatie. De libel brengt het licht en de kleur van de transformatie in je leven.

 

Wat betekent de libel voor jou?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.